ZASTOSOWANIE:
Płynny koncentrat dezynfekcyjny, wykazujący skuteczność wobec bakterii i grzybów podczas dezynfekcji powierzchni w miejscach hodowli, przetrzymywania i transportu zwierząt oraz podczas dezynfekcji powierzchni w sektorze żywnościowym, warunkach przemysłowych i domowych, w pustych szklarniach, pieczarkarniach, boczniakarniach i kompostowniach poza cyklami produkcyjnymi oraz zakładach użyteczności publicznej. Produkt przeznaczony do profesjonalnego użytku.
PULSAR FOOD może być stosowany w:
- szeroko pojętej weterynarii: w obiektach inwentarskich (np. wylęgarniach, kurnikach, indycznikach, chlewniach, oborach, stajniach) , w pojazdach transportujących zwierzęta, w lecznicach weterynaryjnych, schroniskach dla zwierząt, miejscach utylizacji zwierząt podczas epidemii itp.
- w HoReCa oraz w pomieszczeniach mających kontakt z żywnością i środkami żywienia zwierząt np. w zakładach produkcyjnych, przechowalniczych i przetwórczych przemysłu spożywczego, w ubojniach, w magazynach żywności i pasz itp.
- zakładach użyteczności publicznej, środkach transportu, składowiskach odpadów, szatniach, toaletach publicznych itp.
- w pustych szklarniach, pieczarkarniach, boczniakarniach i kompostowniach poza cyklami produkcyjnymi.
SUBSTANCJA CZYNNA:
kwas nadoctowy – 50 g/kg
DAWKOWANIE, SPOSÓB UŻYCIA:
Roztworu może być podawany za pomocą opryskiwaczy, sprzętu wysokociśnieniowego i zamgławiaczy wykonanych z materiałów kwasoodpornych. Optymalne dawka roztworu roboczego w stężeniu zgodnym z zaleceniami poniżej, w ilości 0,4 l/ m2 powierzchni. Podczas sporządzania roztworu roboczego należy zachować szczególną ostrożność, z powodu żrących właściwości powstającego kwasu nadoctowego. UWAGA! Zabieg przeprowadzać podczas nieobecności zwierząt i osób postronnych. Nie stosować na stal, miedź oraz powierzchnie ocynkowane.
Zastosowanie w higienie weterynaryjnej
 Działanie: |
 bakteriobójcze |
 grzybobójcze w zakresie grzybów drożdżopodobnych |
 grzybobójcze |
 Stężenie: |
 1% |
 0,5% |
 2% |
 Czas działania: |
 120 min |
 120 min |
 120 min |
 Zamgławianie koncentratu na 1000m3 |
 2 litry |
 1 litr |
 4 litry |
W HoReCa oraz w produkcji i przetwórstwie artykułów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz w przemyśle na powierzchniach niekontaktujących się z żywnością pustych, szklarniach, pieczarkarniach, boczniakarniach i kompostowniach poza cyklami produkcyjnymi:
 Działanie: |
 bakteriobójcze |
 grzybobójcze w zakresie grzybów drożdżopodobnych |
 grzybobójcze |
 Stężenie: |
 0,5% |
 0,5% |
 4% |
 Czas działania: |
 5 min |
 15 min |
 15 min |
 Zamgławianie koncentratu na 1000m3 |
 1 litr |
 1 litr |
 8 litrów |
Po zakończeniu zabiegu dezynfekcji, należy pozostawić preparat na powierzchni przez zalecany czas działania (patrz tabelka), następnie bardzo dokładnie wywietrzyć pomieszczenie. Wszelkie zbędne pozostałości środka na powierzchni spłukać (powierzchnie kontaktujące się z żywnością spłukać wodą zdatną do picia).